Läkemedel kan få snabbgodkännande

Vissa typer av läkemedel kan få användas ett år innan alla tester på läkemedlet är klara. Beslutet fattades av EU och började gälla den andra april i år.

16 maj 2006, kl 13:10
0

De nya EU-reglerna riktar sig till läkemedel ämnade att behandla livshotande sjukdomar, vissa särläkemedel eller läkemedel som behövs vid akuta nödfall, exempelvis en pandemi. Tanken är att patienter utan medicinsk behandling ska kunna få tillgång till verksamma läkemedel så snart det är möjligt.


Läkemedelsföretagen måste ansöka om ett villkorligt godkännande som ska förnyas varje år. När studierna på läkemedlet är klarar kan läkemedlet godkännas på vanligt sätt.


Bo Jesper Hansen, vd för Swedish Orphan, ett läkemedelsföretag som specialiserat sig på särläkemedel säger att de nya reglerna betyder mest för patienterna.


– För läkemedelsföretagen är det bra att få ut sina mediciner snabbt på marknaden men vi har inga läkemedel vi planerar att ansöka villkorat godkännande för just nu, säger Bo Jesper Hansen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng