Protein som minskar effekten av tamoxifen identifierat

Forskning vid Lunds universitet visar att den bristande effekten av bröstcancerläkemedlet tamoxifen kan bero på att det hämmas av proteinet Pak 1. Kvinnor med Pak 1 i sina tumörceller bör därför erbjudas andra läkemedel, menar forskarna.

17 maj 2006, kl 12:48
0

Tamoxifen är ett välbeprövat och oftast effektivt läkemedel mot bröstcancer men fungerar inte för alla kvinnor. Läkemedlet verkar genom att blockera tumörcellernas östrogenreceptorer och hämmar på det viset tumörens tillväxt.

Proteinet Pak 1, som finns i vissa tumörceller, påverkar flera av tumörcellens olika funktioner som tillväxt och rörelseförmåga. Nu har en forskargrupp, under ledning av Göran Landberg, professor i patologi vid Lunds universitet, undersökt hur Pak 1 påverkar östrogenreceptorn i bröstcancer och behandlingseffekten av tamoxifen.

Studien, som publiceras idag i Journal of the National Cancer Institute (2006;98:671-680), visar att kvinnor med högre halt av Pak 1 i tumören inte svarade på behandling med tamoxifen medan däremot kvinnor med lägre halt av Pak 1 hade god effekt.

Resultaten bekräftas av olika experimentella system som visar på att Pak 1 kraftigt påverkar tamoxifenets tillväxthämmande effekt. Fynden får även stöd i en annan nyligen publicerad artikel som gjorts av den grupp i Houston, USA som lundaforskarna samarbetat med.

– Både kliniska och experimentella studier visar att Pak 1 motverkar behandlingseffekten av tamoxifen. Kvinnor med bröstcancer och hög halt av Pak 1 bör därför på sikt erbjudas andra tilläggsmediciner än tamoxifen. I framtiden kan även nya läkemedel som riktas mot Pak 1 bli ett komplement för en mer effektiv behandling av kvinnor som drabbas av bröstcancer, säger Caroline Holm, doktorand som arbetat med studien, i ett pressmeddelande.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng