Annons

Parallellimportörer vinner mest på EMU-medlemskap

Tack vare sitt beroende av den amerikanska dollarn drabbas den svenska läkemedelsindustrin mindre negativt av ett nej till euron jämfört med andra delar av näringslivet. Inom läkemedelssektorn drar parallellimportörerna den största vinstlotten vid ett ja till EMU.

26 aug 2003, kl 10:53
0

Även om Läkemedelsindustriföreningen (Lif) inte gått ut med någon officiell ståndpunkt i EMU-frågan, så delar föreningens vd Richard Bergström Svenskt Näringslivs uppfattning att företagsamheten och tillväxten gynnas om Sverige säger ja till euron.
? Dagens svenska läkemedelsföretag, Astrazeneca och Recip med flera, skulle gynnas av det förbättrade investeringsklimat som lär bli följden av ett ja. Men ännu viktigare är det för Lifs framtida medlemmar, den nya generationen små och medelstora läkemedelsföretag, säger Richard Bergström.

Risk att Sverige blir avkrok
Vid ett nej är risken påtaglig att Sverige blir en avkrok i Europa med svårigheter att få investeringar, menar Richard Bergström.
? Astrazeneca har gjort mycket stora satsningar på senare tid i bland annat Södertälje och förutsättningarna för att denna utveckling ska fortsätta är större vid ett ja till euron.
Han tror dock inte att ett ja skulle ge läkemedelsindustrin några specifika fördelar utöver de allmänna vad gäller tillväxt och investeringar.
? Möjligen skulle ett ja underlätta prisjämförelser, vilket skulle göra det lättare för parallellimportörerna, säger Richard Bergström.
Astrazeneca står som företag officiellt neutralt i EMU-frågan. Dollarn är läkemedelsindustrins valuta internationellt ? över två tredjedelar av Astrazenecas försäljning sker i USA eller länder med dollaranknutna valutor ? vilket gör hela branschen mindre känslig för de negativa effekter som ett nej till euron sannolikt skulle innebära för mindre exportföretag.
Det hindrar inte att den svenska företagsledningen hoppas på en svensk EMU-anslutning.
? Det skulle öka våra möjligheter att få ett positivt investeringsklimat i Sverige, vilket skulle gynna de svenska delarna av företaget, säger Staffan Ternby, informationsdirektör på Astrazeneca.
? Risken med att behålla en exotisk, svängande valuta är att vi återigen kan hamna i ett stormigt läge precis som i början av 1990-talet, då räntorna sköt i höjden. Det finns en risk att vi blir offer för internationella valutahajar om vi behåller kronan. Blir det nej till EMU finns det också en risk att luften går ur stora delar av det svenska näringslivet. Det vore inte roligt att vakna upp dagen efter folkomröstningen om det blivit nej, som företrädare för Svenskt Näringsliv uttryckt det. Det blir inte någon attraktiv omgivning för Astrazeneca att hamna i även om vi är mindre beroende av resultatet i folkomröstningen än många andra företag, säger Staffan Ternby.

Ingen hotbild
Enligt Staffan Ternby skulle ett nej i EMU-folkomröstningen inte innebära något direkt hot mot de stora satsningar som företaget som bäst genomför i bland annat Södertälje och Mölndal.
? Det allra viktigaste vid etableringar är trots allt tillgången på kompetenta forskare, och den är god i Sverige. Skatte- och valutafrågor kommer i andra hand. Det handlar alltså inte om att ställa några ultimativa krav från vår sida, säger Staffan Ternby, som är kritisk mot delar av ja-sidans argumentering.
? Det är litet naivt att gå ut och lova att si och så många nya jobb skapas. Det handlar ju ändå bara om spekulationer och kvalificerade gissningar.

Importörer vinnare
De stora vinnarna vid ett ja till EMU inom läkemedelssektorn är landets parallellimportörer av läkemedel. De prisskillnader mellan EU-länder som är en förutsättning för verksamheten lär kvarstå även efter att Sverige infört euron. Vid parallellimport mellan länder med samma valuta, euron, skulle dock importörerna slippa den osäkerhet som fluktuerande valutakurser innebär idag. Eftersom valutakurserna kan förändras ganska mycket på daglig basis förändras värdet på parallellimporterade läkemedel ofta mellan uppköps- och försäljningstillfälle.
? Vi har en positiv grundsyn på hela EU-projektet eftersom parallellimport inte skulle kunna existera utan EU:s fria rörlighet för varor, säger Fredrik Persson, ordförande i Föreningen för parallellimportörer av läkemedel, FPL.
? Ekonomiskt vore ett ja till EMU en stor fördel för oss eftersom ett stort osäkerhetsmoment i vår verksamhet, de varierande valutakurserna, skulle försvinna. Valutahanteringen är i dagens läge mycket tidskrävande. Jag har hört folk som argumenterat för motsatsen, att vi skulle förlora på ett svenskt EMU-medlemskap, men det kan jag definitivt dementera. Att kronan varit svag har varit negativt, införandet av euron skulle ge en ökad stabilitet. Men samtidigt skulle ett nej inte innebära någon katastrof för våra medlemsföretag utan snarare en oförändrad situation, säger Fredrik Persson.

Systemteknisk utmaning
Apoteket AB har ingen officiell ståndpunkt i EMU-frågan. Enligt informationsdirektören Thony Björk påverkas företaget främst av utfallet i folkomröstningen på en systemteknisk nivå.
? Om det blir ja till euron måste apotekens datasystem kunna hantera en ny valuta. Vi är i dagsläget fullt förberedda på en sådan eventuell omställning, säger Thony Björk.