Annons
Paolo Macchiarini förnekar brott enligt försvararen

Paolo Macchiarini förnekar brott enligt försvararen

I dag startar rättegången vid Solna tingsrätt mot kirurgen Paolo Macchiarini som står åtalad för grov misshandel.

27 apr 2022, kl 10:00
0

Annons

Det har gått tio år sedan kirurgen Paolo Macchiarini utförde de ödesdigra luftstrupsoperationerna vid Karolinska universitetssjukhuset. Han opererade in syntetiska luftstrupar vilket var en obeprövad metod. Den fungerade inte och patienterna avled så småningom.

Efter många turer med bland annat en nedlagd och sedermera återupptagen förundersökning står nu Paolo Macchiarini inför rätta. Rättegången vid Solna tingsrätt startar i dag och domstolen planerar att den ska pågå i 13 dagar.

Paolo Macchiarini ska närvara

Överåklagare Mikael Björk har väckt åtal för tre fall av grov misshandel eller i andra hand grovt vållande till kroppsskada. Det gäller tre patienter som 2011-2012 fick de syntetiska luftstruparna och sedermera avled.

Paolo Macchiarini kommer, enligt Dagens Nyheter, att på fredag vara närvarande i tingsrätten och svara på frågor. Han förnekar brott. Hans försvarsadvokat Björn Hurtig har inför rättegången kommenterat åtalet i flera medier. Enligt honom hade Paolo Macchiarini inget annat uppsåt än att rädda liv när han utförde de misslyckade ingreppen. Vidare hade ledningen för Karolinska universitetssjukhuset full insyn i vilka behandlingsmetoder han använde. Björn Hurtig menar därför, enligt Svt nyheter, att det är arbetsgivaren som är ansvarig för det som hände.

Många turer

Att det blir rättegång först nu beror bland annat på att förundersökningen mot Macchiarini i ett första skede lades ned. Redan 2016 delgav åklagare honom misstanke om vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Men 2017 lade åklagaren ned ärendet av bevisskäl. Åklagaren bedömde att det var alltför svårt att bevisa orsakssambandet mellan operationerna och dödsfallen.

År 2018 tog dock överåklagare upp fallet igen och i september 2020 väckte han åtal. I åtalet inriktar han sig på det lidande som de icke evidensbaserade  luftstrupsoperationerna åsamkade patienterna innan de dog, i stället för på själva dödsfallen.

De tre patienterna var en 36-årig man från Island, en 30-årig man från USA och en 22-årig kvinna från Turkiet. De fick veta att plaststrupen var deras sista utväg. Men de inopererade struparna kollapsade vilket ledde till svåra skador och ett långvarigt lidande. Den unga kvinnan fick intensivvård under flera år innan hon gick bort 2017.

Visselblåsare larmade

Det var andra läkare på Karolinska universitetssjukhuset som först slog larm om att något inte stämde med den berömde kirurgens behandlingsmetoder. De misstänkte att han förfalskade operationsresultaten i patientjournalerna och anmälde honom till rektorn vid Karolinska institutet. Det visad sig sedermera att plaststruparna aldrig hade testats på djur och att ingreppen skedde mot vetenskap och beprövad erfarenhet utan något forskningstillstånd.