Annons
Macchiarinifallet avslutas i hovrätten i dag
Foto: Istock

Macchiarinifallet avslutas i hovrätten i dag

Åklagaren yrkar på fängelsestraff medan den före detta stjärnkirurgen själv vill bli helt friad.

24 maj 2023, kl 08:55
0

Annons

För nästan ett år sedan dömde Solna tingsrätt Paolo Macchiarini till villkorlig dom för ett fall av vållande till kroppsskada, grovt brott.

Både åklagaren och Macchiarini överklagade till hovrätten och förhandlingarna där startade i april. I dag, onsdag, avslutar Svea hovrätt förhandlingen. Åklagaren Jim Westberg kommer att yrka på att Macchiarini döms till fängelse för tre fall av grov misshandel. Försvaret yrkar däremot på frikännande.

Macchiarini dömdes i ett fall

Målet gäller ingrepp som Macchiarini utförde på Karolinska universitetssjukhuset i Solna 2011 och 2012, då tre patienter fick syntetiska luftstrupar inopererade. Alla tre fick svåra komplikationer och avled senare.

Tingsrätten kom i sin omdiskuterade dom fram till att Macchiarini i två av fallen hade handlat i nöd på grund av patienternas tillstånd. Den tredje transplantationen, som gällde en 22-årig kvinna från Turkiet, borde kirurgen dock enligt tingsrätten aldrig ha genomfört. Detta med tanke på de komplikationer som drabbat de två tidigare patienterna. För det ingreppet dömdes han därför för vållande till kroppsskada, grovt brott.

Upprepar sina ståndpunkter

Båda parter har i hovrätten fört fram samma ståndpunkter som i tingsrätten. Åklagaren menar att ingen av patienterna var så nära döden att de oprövade ingreppen var motiverade.

Macchiarini och hans advokat Björn Hurtig hävdar i sin tur att patienternas tillstånd var så dåligt att det saknades alternativ.

Hovrätten kommer att meddela sin dom 21 juni.