Annons
Hovrätten dömer Paolo Macchiarini till fängelse

Hovrätten dömer Paolo Macchiarini till fängelse

Kirurgen döms till två och ett halvt års fängelse för tre fall av grov misshandel. Operationerna var oförsvarliga.

21 jun 2023, kl 11:40
0

Annons

2011 och 2012 opererar Paolo Macchiarini in syntetiska luftstrupar på tre svårt sjuka patienter. Operationerna utförs på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och Solna.

Enligt Paolo Macchiarini finns det goda skäl att tro på metoden. Den beskrivs som ett nytt banbrytande sätt att kunna transplantera utan mänskliga donatorer.

Men varken stamcellerna eller struparna fungerar. Patienterna drabbas av allvarliga komplikationer. Alla dör.

Orsakat skada och lidande

Idag meddelar Svea hovrätt att straffet för Paolo Macchiarinis skärps. Hovrätten dömer nu kirurgen till fängelse i två år och sex månader för tre fall av grov misshandel.

Patienterna har orsakats kroppsskador och lidande.

Att de gett sitt medgivande till operationerna innebär inte att ingreppen är straffria, enligt hovrätten.

Inte nödsituationer

Domen från Svea hovrätt innebär en tydlig skärpning av tingsrättens dom från juni förra året.

Då fälldes Paolo Macchiarini för grovt vållande av kroppsskada när det gäller en av de tre patienterna. Det fick han villkorlig dom för.

Han friades när det gäller de andra två patienterna.

Tingsrätten hänvisade till bestämmelsen om nöd, att det var fara för patienternas liv och hälsa.

Inga nödsituationer

Hovrätten anser, precis som tingsrätten, att ingreppen inte har har överensstämt med vetenskap och beprövad erfarenhet.

Men till skillnad från tingsrätten anser hovrätten inte att det var fråga om nödsituationer när ingreppen på den första och den andra patienten gjordes.

Alla tre ingreppen var oförsvarliga, enligt hovrätten. De två första patienterna hade kunnat leva en ”inte obetydlig tid” om de inte opererats.

Oförsvarligt ingrepp

När det gäller den tredje patienten anser hovrätten att det visserligen var en nödsituation. Men ingreppet var trots detta oförsvarligt.

– Vi har ansett att utrymmet för att med stöd av nödbestämmelsen utföra obeprövade ingrepp på människor i strid med de regelverk som finns för sjukvård och forskning måste vara mycket begränsat, säger hovrättsrådet Maria Hölcke i ett pressmeddelande från Svea hovrätt.

Likgiltig inför deras lidande

Hovrätten tror på att Paolo Macchiarini själv hoppades att hans metod skulle fungera. Trots det anser rätten att kirurgen handlat med uppsåt.

Utredningen visar att Paolo Macchiarini insett risken för att ingreppen skulle orsaka patienterna kroppsskador och lidande. Han har dessutom varit likgiltig inför att detta, argumenterar hovrätten.

– Vid uppsåtsbedömningen har vi lagt vikt vid att det inte rört sig om några impulshandlingar utan om planerade ingrepp och att det därmed har funnits utrymme för överväganden, säger Maria Hölcke.

Får fängelse för grov misshandel

Åklagaren yrkade på fyra års fängelse för tre fall av grov misshandel. Försvaret ville att Paolo Macchiarini frikänns helt på alla punkter.

De tre operationerna är att anse som tre fall av grov misshandel, enligt hovrätten.

Paolo Macchiarini döms till fängelse i två år och sex månader.

Texten uppdateras.