Annons
Vaccin mot borrelia gav starkt immunsvar hos barn

Vaccin mot borrelia gav starkt immunsvar hos barn

Fas II-resultat om vaccinkandidaten VLA15 mot borrelia visade starkare immunsvar hos barn än hos vuxna.

27 apr 2022, kl 13:57
0

Företagen Valneva och Pfizer rapporterar i ett pressmeddelande att de testat sitt experimentella vaccin mot borrelia, VLA15, i en fas II-studie även bland barn. Barnen var i åldrarna 5-17 år. Bolagen har tidigare redovisat resultat beträffande de vuxna deltagarna i studien. Dessa resultat visade på ett gott immunsvar på den proteinbaserade vaccinkandidaten. De nu aktuella resultaten om barn visar att immunsvaret i denna åldersgrupp även var starkare än bland vuxna.

I studien jämförde vaccinforskarna effekten av att ge två doser som grundvaccinering med att ge tre doser vaccin mot den fästingburna sjukdomen. Både bland barn och vuxna gav tre doser bäst effekt.

93 barn fick två doser av företagens vaccin mot borrelia och 97 barn fick tre doser. Biverkningsprofilen var densamma som för vuxna, inga allvarliga biverkningar rapporterades.

Baserat på fas II-resultaten startar Valneva och Pfizer en fas III-studie av VLA15 under det tredje kvartalet i år. Den ska omfatta både barn och vuxna och ha en tredosregim som huvudalternativ. Fas III-studien genomförs i flera länder, bland andra Sverige.

– Borrelia påverkar alla åldersgrupper, men den pediatriska populationen löper högst risk eftersom de vistas mer utomhus. Dessa första pediatriska resultat är därför extremt viktiga och stöder att inkludera pediatriska deltagare i vår planerade fas III-studie, säger Juan Carlos Jaramillo, Valnevas medicinska chef i pressmeddelandet.