P-piller receptfritt på försök i USA

Ett pilotprojekt som ska ta reda på om p-piller kan expedieras utan recept har startat i USA. Farmacevten bedömer först kvinnans hälsotillstånd.

17 mar 2004, kl 12:36
0

Annons

Genom att fylla i ett frågeformulär med 23 frågor om sin hälsa kan kvinnor som ingår i en amerikansk studie köpa p-piller utan att först ha träffat en läkare. Det är det första försöket i USA med receptfri försäljning av p-piller.

Mer än 50 kvinnor har rekryterats till studien som startade i februari som ett samarbete mellan School of Pharmacy och Department of Obstetrics and Gynecology i Washington, USA. Forskarna räknar med att totalt 300 kvinnor ska ingå i studien.
Kvinnorna i åldern 18 till 45 år kan besöka ett av åtta apotek i Seattle, fylla i ett frågeformulär och få sitt blodtryck mätt. Om de uppfyller hälsokraven kan de få p-piller för tre månader och därefter ytterligare nio månader efter ett uppföljningsbesök.
Kvinnor som är feta, röker mycket, har högt blodtryck eller som haft bröstcancer, blodpropp eller andra riskfaktorer får inte ingå i studien.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng