Annons

Industrin utbildar äldrevården om läkemedel

Personal på landets äldreboenden ska nu få utbildning om läkemedel och äldre. Utbildningen finansieras av Läkemedelsindustriföreningen.

16 mar 2004, kl 13:02
0

Läkemedelsindustriföreningen, Lif introducerar imorgon ett nytt interaktivt läromedel på internet om äldre och läkemedel.
På nästan 400 äldreboenden ska läkemedelskonsulenter demonstrera läromedlet för sjuksköterskor, undersköterskor och vårdbiträden.

Docent Johan Fastbom expert på äldres läkemedel verksam vid Karolinska Institutet är den som författat utbildningen.

? Den första delen som släpps imorgon riktar sig främst till undersköterskor och vårdbiträden. Det är den patientnära personal som ser hur patienten mår, om patienterna har problem att hantera läkemedlen och också om patienten kan misstänkas må dåligt när till exempel en ny medicin sätts in eller doser förändras, säger han.

A och O i behandlingen är ju att man är observant och följer upp effekten. I det arbetet bör de här yrkeskategorierna ha en större uppgift än idag, tror han.

Det interaktiva utbildningspaketet kommer sedan successivt att utökas och nästa kapitel riktar sig till sjuksköterskor.

Läkemedel är den helt dominerande medicinska behandlingen för äldre. de som är 75 år utgör en knapp tiondel av befolkningen men konsumerar mer än 25 procent av alla läkemedel.