Annons

Osäkerhet om kompetensen

Den 1 november blir det fritt fram för dagligvaruhandeln att sälja
receptfria läkemedel. Facket vill att personalen utbildas men någon
samlad sådan blir det inte till en början. Men en variant av Fass
med fokus på egenvård kan vara på gång.

6 okt 2009, kl 16:42
3

Om några veckor kommer huvudvärkstabletter och antihistaminer att finnas i matvarubutikerna. Personalen i dagligvaruhandeln kommer tvärtemot vad som först sades, inte att vara belagda med munkavle utan kommer kunna ge information till kunderna, utöver vad som står i bipacksedeln.

Enligt Lars-Anders Häggström, ordförande i fackförbundet Handels finns ett krav bland personalen i butikerna att få utbildning om de produkter som ska säljas. Han förväntar sig att arbetsgivarna tar tag i frågan på allvar.
– Det här är en produktgrupp som inte bara kan börja säljas hur som helst.  Det behövs kunskap så att personalen kan ge enklare rådgivning. Dessutom behövs utbildning i säkerhetsfrågor eftersom det handlar om stöldbegärliga varor, säger Lars-Anders
                                                     Häggström.

Att det behövs verktyg så att personalen kan ge information utan att tumma på säkerheten är branschen överens med facket om.
– Vi måste hitta ett sätt att kommunicera läkemedelsinformation till våra kunder som inte är beroende av individen som arbetar i butiken vid ett visst tillfälle. Jag hoppas att vi genom vår branschorganisation kan ta fram gemensamma riktlinjer för detta, säger Ulf Renée, affärsområdeschef på Axfood.

Någon form av branschgemensamma riktlinjer kommer att tas fram, men det handlar inte om någon avancerad utbildning enligt Thomas Svaton, vd för organisationen Svensk Dagligvaruhandel.
– Vi arbetar redan med att ta fram ett egenåtgärdsprogram som ska hjälpa handlarna att tolka de föreskrifter som Läkemedelsverket ska komma med. Men det handlar inte om någon farmacevtisk expertis utan mer om klokskap, säger Thomas Svaton.

I branschens riktlinjer kommer det bland annat stå hur receptfria läkemedels får exponeras, vilken dokumentation som krävs och hur hanteringen ska gå till. Handeln har sedan tidigare liknande egenåtgärdsprogram för till exempel nikotinläkemedel och livsmedel. Men någon utbildning i rådgivning som facket kräver kan inte butikerna räkna med.

Från handelns sida efterlyser man istället enklare information från läkemedelsproducenterna.
– Bipacksedlar i alla ära men jag tror att nio av tio har svårt att förstå vad som står i dem.  Min önskan är att producenterna tar fram ett material som är mer konsumentvänligt, säger Ulf Renée på Axfood.

Enligt Thomas Svaton pågår samtal med Lif om att ta fram just ett variant av Fass med receptfria läkemedel. En sådan mer konsumentorienterad lösning skulle kunna finnas tillgängliga för personal och kunder i butikerna via till exempel en terminal. Per Manell, ansvarig för Fass på Lif, bekräftar diskussionerna.
-Vi har diskuterat det och det vore en bra idé med en egenvårdsinrikting av Fass. Men något beslut om att göra det är inte taget än, säger han.

För hantering av livsmedel har Svensk Dagligvaruhandel utarbetat ett avancerat program med riktlinjer utifrån EU-lagstiftning som är godkända av Livsmedelsverket. Där kan butiker bli certifierade av kontrollorganisationen Swedac för att de har hand om livsmedel på ett korrekt sätt.

Om läkemedelsfrågan blir lika omfattande återstår att se enligt Thomas Svaton.
– Det beror bland annat på vilken typ av samarbete vi får till med Läkemedelsverket, säger han.

Läs del 1 i vår artikelserie om förberedelser i samband med den nya apoteksmarknaden, Många turer kring it-lösningar.
Del 2 Farmacevtiska tjänster borttappad fråga

3 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Någonstans måste man inse att böcker inte kan hjälpa till med dagliga problem. Lika bra som internets alla hemsidor kan diagnostisera patienter, kommer en eventuell “valfritt prefix”-fass vara på att besvara dynamiska frågor om läkemedel.

  2. I protest mot ett så urbota dumt förslag som att lägga ut nästan alla receptfria läkemedel till försäljning i livsmedelsbutiker, mackar, kiosker tycker jag att apoteken skall sluta sälja receptfria läkemedel. Regeringen och läkemedelsverket har genom sina beslut klart deklarerat att butiksbiträden på konsum är fullt kompetenta att sälja receptfria läkemedel. Landstingen var inte negativa till beslutet. Varför skall dyr apotekspersonal behöva tvingas att ägna sig åt egenvård. Frågor om egenvårdsläkemedel kan med fördel besvaras av personal på läkemedelsverket eller av landstingspersonal.
    Bra ifall beslutsfattarna tar ansvar fullt ut för sina förslag.