Annons

Opinion – Förnya receptet

Förnya receptet Stockholm läns landsting har nyligen skickat ut reklam för länets Vårdguide. Stockholmarna uppmanas i den att förnya sina recept via datorn istället för att ringa. Det är rationellt och spar telefontid och återbesök för vården. På senare tid har frågan om omprövning och utsättning i samband med receptförnyelse aktualiserats bland annat från undersökningar […]

27 mar 2006, kl 14:10
0

Förnya receptet
Stockholm läns landsting har nyligen skickat ut reklam för länets Vårdguide. Stockholmarna uppmanas i den att förnya sina recept via datorn istället för att ringa. Det är rationellt och spar telefontid och återbesök för vården. På senare tid har frågan om omprövning och utsättning i samband med receptförnyelse aktualiserats bland annat från undersökningar i Jönköpings läns landsting. Cirka 1/3 av recepten i länet förnyades utan medicinsk bedömning tills en farmacevt kopplades in för att urskilja och vidarebefordra tvivelaktiga förnyelser till läkare. Har läkemedelsexperter fått påverka utformningen av den datoriserade receptförnyelsen i Stockholm?

Läkemedel i sluten vård
Den mest kvalificerade läkemedelsbehandlingen sker i sluten vård. Sjukhusapoteken har genom åren bidragit till att många behandlingar förbättrats, men en försämring hotar. Forskningsapotekarna på universitetssjukhusen får allt snävare utrymme för sin forskning. De sex tidigare utvecklingscentra för klinisk farmaci har avvecklats och nu skall den sammanhållande inspiratören, tidningen Sjukhusfarmaci, läggas ner. Apoteket utvecklas bort från ett kunskapsföretag till stöd för svensk sjukvård och mot mer traditionell försäljning. Därmed bortfaller en stor del av det så kallade samhällsmotivet för monopolet.

Sönderreglerad forskning?
När EU-direktivet om kliniska prövningar introducerades 2004 var målen ökad patientsäkerhet, harmonisering av regler och ökad konkurrens på prövningsmarknaden. I BMJ den 4 mars refereras erfarenheter från direktivets inverkan på cancerforskningen. Antalet prövningar och antalet inkluderade patienter har minskat drastiskt samtidigt som prövningskostnaden ökat med 85 procent och försäkringskostnaderna fördubblats. Bakom kostnadsökningen ligger krav på att den akademiska forskningen skall hålla ?industristandard?.
Från Helsingfors rapporteras samma trender. Trots att antalet prövningar minskat har den etiska kommitténs protokollsändringar ökat från 18 till 69 och skärpta krav gjort att rapportering av misstänkta ADR ökat från 16 till 138! Drivs regelverket kring forskningen för långt skyddas patienten inte bara från dåliga prövningar utan också från nya läkemedel. Den revision av direktivet, som är på gång bör väga in dessa erfarenheter.