Omstruktureringsbolaget kvar med nytt namn

Vid Apoteket omstrukturering AB:s årsstämma den 29 april går ägandet av det reducerade Apoteket AB tillbaka i statens ägo. Men OAB avvecklas inte utan fortsätter som Apoteksgruppen Holding AB.

16 apr 2010, kl 12:02
0

Annons

? Vi återanvänder den juridiska personen OAB men byter namn eftersom vår verksamhet mer nu fokuserar mot försäljningen av de 150 apotek som ska säljas till enskilda. Det andra uppdraget, försäljningen av klustren, är ju slutfört, säger Eva-Britt Gustafsson, vd vid OAB.

Nu handlar
det om att göra klart försäljningen av de 150 ?småttisarna? som är arbetsnamnet på de apotek som nu är under försäljning varav de första kommer att öppnas i juni.
Apoteksgruppen i Sverige Holding AB ska förvalta de två bolagen Apoteksgruppen i Sverige AB och Apoteksgruppen förvaltning AB.
? Holdingbolaget behövs för att hålla ihop koncernen, ansvara för försäljning av apotek, men kommer inte att bedriva någon övrig verksamhet, säger Eva-Britt Gustafsson.

Förvaltningsbolaget
erbjuder finansiering till de som köper småapoteken, medan Apoteksgruppen i Sverige AB bedriver apoteksverksamheten samt är servicebolag till kedjan.
? Vi har bildat två bolag för att inte blanda ihop apoteksverksamheten med finansieringsverksamheten.
I takt med att försäljningen blir klar går ägandet av de enskilda apoteken över till entreprenörerna, men Apoteksgruppen kommer fortsatt att äga en procent i varje enskilt apotek.
? Vi ska ha kvar ett delägande, apoteken ska hålla ihop i en kedja.
Kedjan som har ett gemensamt servicebolag Apoteksgruppen i Sverige AB som ska bistå med tjänster som IT, inköp, marknadsföring och utvecklingsfrågor.

Den här konstruktionen
har fått kritik bland annat från Handelns utredningsinstitut och Sveriges Farmacevtförbund som menar att staten genom den här konstruktionen i praktiken blir ägare av två statliga apotekskedjor.