Tvingas till namnbyte

Det finns en risk för förväxling av oxikodonläkemedel. För att minska den risken måste läkemedlen byta namn.

24 mar 2014, kl 10:19
0

Läkemedelsverket har tidigare varnat för förväxlingsrisken mellan kortverkande beredningar och depotberedningar med oxikodon. Myndigheten har utrett vilka åtgärder som kan minska risken och har nu beslutat att alla perorala deoptberedningar måste byta namn så att ordet ”Depot” läggs till i läkemedelsnamnet.

I de fall en produkt har ett så kallat fantasinamn ska ordet ”Depot” placeras efter fantasinamnet, skriver Läkemedelsverket i ett pressmeddelande. I de fall en produkt har ett generiskt namn ska ordet ”Depot” placeras mellan substansnamnet och företagsnamnet.

Myndigheten har bett de företag som har marknadsföringstillstånd för depotberedningar av oxikodon eller är ombud för innehavaren att ansöka om namnändring enligt nämnda princip. 

Läkemedelsverket uppmanar fortfarande till ökad vaksamhet vid förskrivning, receptexpedition och användning av oxikodonläkemedel eftersom det kommer att dröja en tid innan namnändringarna är genomförda.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng