Om man gillar statistik

Är Socialstyrelsens rapport om läkemedelsförsäljningen 2006 en möjlig guldgruva. Här kan man hitta siffror på längd och tvärs över försäljning och användning. Speciellt sedan man nu också kan utläsa hur många individer som använder ett läkemedel. Och när det gäller viss användning faller man lätt i grubblerier. Som det faktum att mer än tre gånger […]

26 mar 2007, kl 11:44
0

Annons

Är Socialstyrelsens rapport om läkemedelsförsäljningen 2006 en möjlig guldgruva. Här kan man hitta siffror på längd och tvärs över försäljning och användning. Speciellt sedan man nu också kan utläsa hur många individer som använder ett läkemedel. Och när det gäller viss användning faller man lätt i grubblerier. Som det faktum att mer än tre gånger så många kvinnor än män förra året hämtade ut läkemedel mot obesitas. Närmare 13 000 kvinnor i åldern 15-44 år använde obesitasmedel, jämfört med knappt
4 000 män i samma ålder. I medelåldern tycks skillnaden utjämnas något. Då blir kvinnorna bara dubbelt så många som männen.
Eller det här; varför behövde dubbelt så många pojkar än flickor mellan 5-14 år sömn- eller lugnande medel?
Totalt hämtade 733 423 personer förra året ut ett recept på bensodiazepiner eller besläktade. Sett till antalet patienter var de faktiskt fler är de som under året använde ett antidepressivt preparat. Det gjorde 704 488 individer.
Bara en sån sak!

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng