Olika marknadföringstillstånd hindrar inte parallellimport

Ett läkemedel med identisk substans ska kunna parallellimporteras, även om innehavaren av marknadsföringstillstånd är olika i import- och exportlandet. Det beslutade EG-domstolen i ett nyligen avslutat mål.

19 apr 2004, kl 19:02
0

Ett EU-lands läkemedelsmyndighet kan inte avslå en ansökan om parallellimport av ett läkemedel med hänvisning till att det läkemedel som ska parallellimporteras inte har samma ursprung som det läkemedel som är godkänt i importlandet.
Det är EG-domstolens tolkning i ett ärende där den tyska myndigheten ville neka till parallellimport av ett läkemedel med hänvisning till att läkemedlet inte marknadsfördes av samma företag som det i Tyskland godkända.

Om de två läkemedlen har identiska substanser och har ett gemensamt ursprung ska inte skilda marknadsföringstillstånd sätta käppar i hjulet för parallellimport, säger EG-domstolen.

Tvisten som domstolen prövat avser två läkemedel som tillverkas i Italien respektive Tyskland av olika tillverkare och som fått godkännande för försäljning i Italien respektive Tyskland. De två läkemedlen, Jumex i Italien respektive Movergan i Tyskland, innehåller samma aktiva substans, selegilin, som ursprungligen tillverkas av ett ungerskt företag.

Olika ursprung inte skäl att neka

En tysk parallellimportör ansökte om godkännande för försäljning av det italienska läkemedlet och menade att det godkännande som fanns för Movergan också skulle gälla för Jumex eftersom de två läkemedlen i princip var identiska.

Den tyska läkemedelsmyndigheten avslog med hänvisning till att de två läkemedlen inte har samma ursprung.
EG-domstolen avvisade läkemedelsmyndighetens argument.

? EG-domstolens tolkning är förstås glädjande för oss, kommenterar Fredrik Persson, ordförande i Parallellimportörernas förening.

Han känner till några fall där parallellimport till Sverige inte godkänts med hänvisning till att det funnits två olika innehavare av marknadsföringstillstånd i olika länder.