Förundersökning mot internetapotek lades ned

Polisen i Göteborg har lagt ned förundersökningen mot den svenska hemsida, EU-apoteket, som säljer receptbelagda läkemedel. Det är omöjligt att hitta någon misstänkt, enligt polisen.

19 apr 2004, kl 18:53
0

I princip är det fritt fram att öppna internethandel med receptbelagda läkemedel, för den som inte oroar sig för lagligheten. Risken att åtalas är nämligen minimal.
Det var i slutet av förra året som Läkemedelsverket anmälde hemsidan EU-apoteket för brott mot lagen om handel med läkemedel. Eftersom det finns en adress i Göteborg på hemsidan hamnade anmälan på Göteborgspolisens bord.

Därifrån har nu ett svar kommit: ?Förundersökning nedlägges. Brottet går uppenbart ej att utreda. Förundersökning kan ej förväntas leda till någon misstänkt?.

? Det är omöjligt att nå fram till någon misstänkt när det handlar om den här sortens IT-brottslighet, säger Berry Nejding, vid Göteborgspolisen som beslutat om att lägga ned förundersökningen.

Skenadress

Adressen som finns uppgiven på hemsidan är skenadress.

? Ska vi ha en chans att hitta någon måste vi ha span på brevlådan dygnet runt.

För att man ska lägga ned den tiden måste det röra sig om mycket grov brottslighet, vilket Berry Nejding inte anser att det här verkar röra sig om.

Fredrik Nilsson Björner på Läkemedelsverket som anmält hemsidan tycker det är bekymmersamt att polisen inte anser sig kunna komma vidare.

? Men det är vad jag förstår inget vi kan göra något åt.