Ökad strokerisk för arbetslös

Att bli av med jobbet i 50 60-års ålder ökar risken för hjärtattack lika mycket som rökning.

20 nov 2012, kl 11:04
0

Annons

Studien där mer än 13 000 personer ingick antyder att risken för hjärtattack ökar med 25 procent under det första året av arbetslöshet. Samma risk sågs inte för de som valt att sluta arbeta enligt studien som publicerats i Archives of Internal Medicine. Forskarna misstänker att det är stressen som blir följden av att sparkas som är anledningen.

I den här amerikanska studien som pågått i närmare 20 år fanns mer än 1000 hjärtattacker bland de 13 451 deltagarna.

Gemensamt för de som insjuknat var kända faktorer som rökning, övervikt och ingen eller lite motion. Högre ålder liksom högt blodtryck och diabetes var också kända riskfaktorer.

Men efter att forskarna redovisat de väletablerade hjärtriskfaktorerna fann de också att arbetslöshet hade ett självständigt samband med strokerisken. Hjärtattacker var 27 procent vanligare bland de som nyligen blivit arbetslösa, oavsett yrke. Effekten visade sig också vara kumulativ, risken ökade med 63 procent för de som förlorat fyra eller flera jobb.

För rökare ökade risken med 44 procent.

Forskarna menar att deras studie tyder på att påtvingad arbetslöshet är en lika stor riskfaktor för hjärtinfarkt som till exempel fetma och rökning.