Annons

Lagmiss när original är billigare

För en tid sedan sjönk försäljningen av Sobis originalläkemedel Kineret kraftigt. Trots att företaget lagt sig just under priset för den parallellimporterade produkten.

20 nov 2012, kl 09:18
0

Enligt lag ska apoteken, när det gäller läkemedel där patentet ej gått ut, byta till billigare parallellimporterat läkemedel om man har ett sådant i lager. Om originalläkemedlet är billigare är det däremot inte tvingande på samma sätt.

Det fick företaget Sobi, Swedish Orphan Biovitrum erfara när man för att behålla marknaden lade sig en krona under parallellimportörens Orifarms pris på det immunsuppressiva läkemedlet Kineret (anakinra). Det hjälpte inte. Företaget tappade cirka 40 procent av sin försäljning trots att man enligt TLV:s prislista var billigare.

– Vi kan bara konstatera att den här luckan finns i lagen. Det är något lagstiftaren inte var medveten om skulle kunna hända, konstaterar Inger Erlandsson chef för TLV:s apoteksavdelning.

När det handlar om parallellimporterade läkemedel är det av TLV fastställda priset enbart teoretiskt, eftersom apoteken har rätt att förhandla ned priset med importörerna. För apoteken är det alltså en bättre affär att expediera ett parallellimporterat prisförhandlat läkemedel än det, i det här fallet, billigare från originalleverantören.

Exemplet med Kineret där företaget som säljer originalprodukten sänker priset är mycket ovanligt. Men på TLV har man fått signaler från lite olika håll om att det råder en hel del oklarheter när det gäller reglerna kring byte till parallellimporterat.

På Sobi vill man inte kommentera utan säger att det nu är TLV:s sak.

Kineret som är ett immunsuppressivt medel som används för att behandla reumatoid artrit är en liten produkt. Förra året hämtade knappt 200 personer ut åtminstone ett recept. Men det är en dyr behandling, knappt 14 miljoner kronor var kostnaden för förskrivningen förra året.