Annons

Influensa tycks öka risken för autism

Ny dansk forskning har visat på ett samband mellan autism och om modern under graviditeten haft långvarig feber. Forskarna understryker att sambandet främst är av akademiskt intresse.

19 nov 2012, kl 12:15
0

Annons

Studien som nyligen publicerats har fått relativt stort genomslag i vetenskapliga medier utanför Danmark. Men forskaren bakom studien, Hjördis Osk Atladottir, vill i den danska tidskriften Videnskab.dk tona ned risken.

– Om jag var gravid och läste om de här resultaten skulle jag inte bli särskilt orolig, eller vaccinera mig av det skälet, säger hon till tidningen.

Hennes studie är en registerstudie i vilken 97 000 danska mödrar och deras barn födda mellan 1997 och 2003 ingår. Av dessa kvinnor hade 800 insjuknat i influensa eller haft feber under en vecka. Av dessa 800 kvinnor hade sju fått ett barn med autism.

Resultatet av den här studien är att det finns en 2,3 gånger större risk än normalt att barnet drabbas av autism om mamman har influensa eller långvarig feber under första eller andra trimestern av graviditeten.

– Studien visar också att 99 procent av kvinnorna som upplevt influensa, feber eller tar antibiotika under graviditeten inte föder barn med autism.

Forskaren Hjördis Osk Atladottir beskriver sin studie som spekulativ och att resultaten främst har en akademisk behörighet. Det är en studie som andra forskare kan använda för att gå vidare med.