Annons
Ökad risk för tåamputation med diabetesläkemedel

Ökad risk för tåamputation med diabetesläkemedel

EU:s läkemedelsmyndighet EMA:s säkerhetskommitté varnar för den förhöjda risken med kanagliflozin.

10 feb 2017, kl 15:56
0

Annons

Läkemedelsverket har gått ut med information om att den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s säkerhetskommitté PRAC varnar för att det blodsockersänkande läkemedlet kanagliflozin, med produktnamnet Invokana, har visat sig ha samband med höga risker för tåamputationer hos patienter med med typ-2 diabetes och hög risk för hjärt-kärlsjukdom.

Resultatet kommer från två pågående kliniska studier där patienter fått kanagliflozin och som jämförts med patienter som fått placebo.

Verkningsmekanismen bakom de förhöjda riskerna för amputation är inte känd. Motsvarande riskökning har inte observerats för andra läkemedel av samma typ, men dataunderlaget är otillräckligt. Säkerhetskommitténs varning omfattar därför även läkemedlen dapagliflozin och empagliflozin. Studier som förväntas ge mer information om riskerna pågår för alla tre läkemedlen.

Rekommendationen från säkerhetskommittén PRAC skickas nu till EMA:s expertkommitté, CHMP, för beslut.

Patienter med diabetes, särskilt de med dåligt kontrollerade blodsockernivåer, löper en ökad risk för svårläkta fotsår som kan leda till att man måste amputera.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng