Gatespengar till svenskt institut för global hälsa

Gatespengar till svenskt institut för global hälsa

Ett nytt forskningsinstitut med fokus på global hälsa startas efter miljonanslag från Bill och Melinda Gates.

13 feb 2017, kl 09:49
0

Det nya institutet går under namnet Swedish institute for global health, Sight, och ska främja svensk tvärvetenskaplig forskning och utbildning inom området global hälsa. Institutet, som kommer att vara inhyst i Kungl. Vetenskapsakademins lokaler i Stockholm, ska också arbeta med att ta fram vetenskapliga underlag för policyarbete inom området.

Det nya institutet har fått ett anslag från Bill och Melina Gates välgörenhetsstiftelse på drygt tio miljoner kronor.

De globala hälsoutmaningarna är stora med bland annat antibiotikaresistens, hiv, mödra- och barndödlighet, infektionssjukdomar, diabetes, hjärtkärl-sjukdomar och cancer.

Institutets mål är att bidra till utveckling och förändring inom global hälsa genom att stödja utvecklingen av tvärvetenskapliga samarbeten mellan olika aktörer inom området.

– Vi vill underlätta att få fram evidensbaserad tvärvetenskapliga forskningsresultat inom området global hälsa. Det här är också ett sätt att stimulera och tillvarata intresset hos svenska forskare och studenter och hjälpa dem att ta plats internationellt, säger Peter Friberg, professor och överläkare vid Göteborgs universitet och en av initiativtagarna till Sight, i ett pressmeddelande.

Förutom att främja samverkan mellan olika aktörer ska institutet sammanställa evidensbaserad forskning inom området och sprida slutsatser och rekommendationer till beslutsfattare och allmänheten.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng