Annons
”Det är ingen dammlucka som öppnas”

”Det är ingen dammlucka som öppnas”

Läkemedelsverkets beslut att tillåta medicinsk cannabis till två patienter innebär inget ändrat regelverk.

13 feb 2017, kl 10:26
0

I helgen rapporterade SVT Nyheter att Läkemedelsverket beslutat att ge licens till två enskilda patienter som båda lider av svåra nervsmärtor relaterade till ryggmärgsskador.

– Att vi godkänner licenser är ingenting nytt, förklarar Karl Mikael Kälkner, klinisk utredare på Läkemedelsverket. Men det är första gången som en produkt som inte är ett läkemedel får licens.

Det som nu två läkare får tillåtelse att skriva ut, är helt enkelt torkad cannabis förpackad i små kapslar. Den medicinska cannabisen går under produktnamnet Bediol.

Läkemedelsverket har tidigare godkänt produkter, Sativex och Marinol, som är cannabisbaserade. Där är den aktiva substansen en syntetisering av cannabis. De kan skrivas ut på licens för att lindra kramper och nervsmärta hos patienter med ms, respektive illamående hos cancer- och aidspatienter.

Karl Mikael Kälkner betonar att det aktuella beslutet inte öppnar för någon generell förändring vad gäller cannabis.

– Det är ingen dammlucka vi har öppnat, säger han. Får vi in flera enskilda fall kommer vi att ta ställning till dem precis som förut.

Räknar ni med att ni får in fler fall nu?
– Ja, det förmodar vi att vi får, säger Karl Mikael Kälkner.

På frågan om Sveriges återhållna linje jämfört med andra länder vad gäller medicinska cannabisprodukter, svarar Karl Mikael Kälkner att det handlar om lagstiftningen kring läkemedel. Läkemedelsverket har bara att förhålla sig till den.

Om ett läkemedel ska godkännas krävs för det första att ett företag ansöker. I en ansökan krävs exakt information om dosering av verksam substans, och redovisade studier som kan påvisa substansens effekt.

Med cannabis är det bland annat ett bekymmer att veta de exakta doserna av aktiv substans, eftersom det är en naturlig och inte kemisk produkt.

Utfallsmått, i de här fallen ofta resultat av smärtlindring, måste mätas och redovisas enligt vedertagna vetenskapliga principer.

– Det finns många studier publicerade som handlar om cannabis, säger Karl Mikael Kälkner. Men tittar man på vilka som håller de vetenskapliga måtten är det plötsligt få kvar.

Det finns många läkemedel som är narkotikaklassade, och som har hög missbruksrisk, konstaterar Karl Mikael Kälkner. Det i sig är ingenting som hindrar ett läkemedel från att godkännas.

Den medicinska cannabisen som nu tillåts till två patienter ska intas oralt.

Skulle man kunna röka den ändå, om man skulle vilja använda den fel?
– Javisst, svarar Karl Mikael Kälkner. Men då är det en olaglig drog.