Behandling med antibiotika bör individanpassas

Behandling med antibiotika bör individanpassas

Ny studie visar att intensivvårdspatienter haft för låga halter antibiotika i blodet för framgångsrik behandling.  

14 feb 2017, kl 10:55
0

Annons

I en klinisk studie bland intensivvårdspatienter i Kalmar, Linköping, Växjö och Jönköping har forskaren Hanna Woksepp funnit att närmare hälften, 45 procent, av de studerade patienterna haft otillräckliga halter av antibiotika i blodet.

Det innebär inte bara sämre förutsättningar för tillfrisknande, även riskerna för resistensutveckling ökar om doseringen av antibiotika inte är tillräcklig. Att man behöver följa upp och anpassa doseringen av antibiotika är därför en slutsats i Hanna Woksepps avhandling.

– Det viktigaste resultatet i min studie är att vi ser att man bör individanpassa antibiotikabehandlingen för svårt sjuka patienter, säger Hanna Woksepp.

Individanpassningen bör ske efterhand medan antibiotikabehandlingen pågår. När en ordinerande läkare anpassar doseringen i dag tas hänsyn till bland annat kroppsvikt och njurfunktion.

Men hos intensivvårdspatienter som får antibiotika bör man under hand analysera halten av antibiotika i blodet för att se att doseringen ligger rätt, genom att ta blodprover precis före nästa dos, då nivån i blodet är som lägst.

I sin avhandling presenterar Hanna Woksepp även två nya mätmetoder för att mäta just antibiotikan i blodet. I den aktuella forskningen handlar det om betalaktamantibiotika, ett vanligt bredspektrumantibiotika där bland andra cefotaxim, meropenem och piperacillin ingår.

I en enklare, mikrobiologisk metod som kan göras på alla sjukhuslaboratorier, tar man ett blodprov på patienten som blandas med en känd bakteriestam på laboratoriet. I den utsträckning bakterierna som blandats med patientens blod dör, visar hur antibiotikanivån ligger.

I den andra, mer avancerade metoden separeras blodet efter molekylstorlek och analyseras. Då är det inte hur antibiotikan verkar, som i det enklare provet, som mäts, utan hur mycket antibiotika som finns i blodet. Men den metoden finns i nuläget bara på Karolinska sjukhuset och Sahlgrenska universitetssjukhuset, men är på gång på universitetssjukhuset i Linköping.

Svåra bakteriella infektioner och antibiotikaresistens är två allvarliga utmaningar för hälso- och sjukvården. Att behandling med bredspektrumantibiotika sker i optimal regi är därför av stor vikt.