Ökad risk för hjärtinfarkt efter avslutad NSAID-behandling

Risken att drabbas av en hjärtinfarkt är hög flera veckor efter avslutad NSAID-behandling. Det visar en ny undersökning från universitetssjukhuset i Basel i Schweiz.

14 dec 2004, kl 13:07
0

Annons

Inflammatoriska inslag ökar risken för akut hjärtinfarkt. Men effekten av NSAID, för att minska risken för hjärtinfarkt, har inte klarlagts. Därför studerade Lorenz M Fischer och kollegor vid universitetssjukhuset i Basel i Schweiz risken för hjärtinfarkt under och efter NSAID-behandling.

Studien gjordes som en fall-kontroll-analys med urval ur det brittiska ?British General Practice Research Database?. Man inkluderade 8 688 patienter som fick en första hjärtinfarkt mellan åren 1995 och 2001. Dessa matchades bland annat för ålder och kön mot 33 923 kontroller.

Efter justering för bland annat hypertoni, hyperlipidemi, diabetes, ischemisk hjärtsjukdom, reumatoid artrit, SLE, BMI, rökning och Asa-användning var den relativa ökade risken 52 procent högre att drabbas av en hjärtinfarkt bland dem som avbröt NSAID-behandlingen jämfört med dem som inte använde något NSAID-preparat.

Den högsta risken sågs bland patienter med reumatoid artrit eller SLE, och bland dem som tidigare stått på långtidsterapi med NSAID.

Patienter som hade avslutat sin NSAID-behandling 60 dagar före den aktuella mätpunkten, eller de som fortfarande stod på behandling, löpte ingen ökad risk för hjärtinfarkt.

Utifrån studien drar Lorenz M Fischer och medarbetare slutsatsen att risken att drabbas av en akut hjärtinfarkt är ökad under flera veckor efter det att NSAID-behandling avslutats.

Studien publicerades i Archives of Internal Medicine den 13 december.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng