Få kvinnor väljer förebyggande tamoxifen

Närmare hälften av kvinnor som har hög risk för bröstcancer väljer att avstå från förebyggande behandling med tamoxifen beroende på risken för biverkningar trots den skyddande effekten. Det visar en amerikansk studie.

15 dec 2004, kl 12:41
0

Annons

Tamoxifen kan minska risken för bröstcancer med närmare 50 procent hos kvinnor som har en hög risk för sjukdomen. Men läkemedlet kan öka risken för livmodercancer, blodpropp och värmevallningar.
?Möjligheten till behandling med tamoxifen är ett stort framsteg i bröstcancerpreventionen, som samtidigt innebär ett svårt val för kvinnor med hög risk för sjukdomen?, menar Sharon Bober, läkare vid Harvard Medical School i Boston, USA.
Hennes forskargrupp har studerade 129 kvinnor som rekommenderades behandling med tamoxifen för att förhindra bröstcancer. Forskarna fann att efter två månader hade 56 procent av kvinnorna valt att behandlas med tamoxifen medan 44 procent hade avböjt behandlingen eller inte bestämt sig. Efter fyra månader var det 35 procent som inte ville ha behandling och 14 procent som fortfarande var osäkra.
Sharon Bober menar att studien understryker behovet av att ge kvinnorna psykologiskt stöd när de ska ta ställning till behandlingen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng