Tillväxtfaktor lindrar inflammation i slemhinnor

Inflammation i munnens slemhinnor är en vanlig komplikation efter intensiv kemoterapi och strålbehandling. Effektiv behandling har länge saknats, men nu visar preparatet palifermin lovande resultat enligt en studie som publiceras i dagens nummer av New England Journal of Medicine.

16 dec 2004, kl 18:14
0

Annons

Hälften av de 212 patienter som deltog i den amerikanska studien fick palifermin, som utgörs av rekombinantframställd human keratinocyttillväxtfaktor, medan de andra fick placebo.

Samtliga patienter hade olika typer av hematologisk cancer och fick paliferminbehandlingen i tre dagar före igångsättande av helkroppsstrålbehandling och kemoterapi i högdos, samt efter genomgången autolog stamcellstransplantation. Oral slemhinneinflammation (mukosit) utvärderades 28 dagar efter transplantationen.

Incidensen av mukosit klass 3 och 4 enligt WHO:s definition var då 63 procent i palifermingruppen och 98 procent i placebogruppen. Bland de patienter som uppvisade denna grad av mukosit var median-durationen i palifermingruppen sex dagar, jämfört med 9 dagar i placebogruppen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng