Ökad kunskap om cisplatin

I en avhandling visar forskaren Veronica Janson hur tumörceller kan reagera på behandling med cellgiftet cisplatin och vilka proteiner som kan vara inblandade i styrningen av cellers känslighet för cellgiftet. Fynd som kan ha betydelse för läkemedel mot bland annat lungcancer.

27 aug 2008, kl 13:34
0

Veronica Janssons forskning visar bland annat att cisplatinkänsliga celler har defekter i två proteinfamiljer som är viktiga för att aktivera apoptos, BH3-proteinfamiljen samt så kallade kaspaser.

I de cisplatinkänsliga
cellerna ökade cellernas innehåll av BH3-protein när de behandlades med cisplatin. I de okänsliga hade cisplatin nästan ingen effekt alls på innehållet av BH3-protein medan de hade en ökad aktivitet av kaspas-3 som är viktigast för att apoptosen genomförs.
Det här fyndet kan få betydelse eftersom läkemedel som imiterar effekten av ökat innehåll av BH3-protein är under utveckling för att behandla bland annat lungcancer.

Avhandlingen
som Veronica Jansson försvarar vid Umeå universitet på fredag har ökat kunskapen om hur cisplatin kan döda tumörceller, hur tumörceller kan reagera på behandling med cisplatin och vilka proteiner som kan vara inblandade i styrningen av cellers känslighet för cellgiftet.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng