Annons

Nya regler för blodtrycksmedel

 I februari var LFN färdig med genomgången av blodtrycksläkemedlen. På måndag börjar beslutet, som begränsar subventionen för bland annat ARB-läkemedel, att gälla.

27 aug 2008, kl 12:14
0

På måndag börjar Läkemedelsförmånsnämndens, LFN:s nya beslut om subvention av läkemedel mot högt blodtryck att gälla. Det innebär bland annat att dyrare medel som angiontensin receptorblockerare (ARB) liksom samtliga betablockerare får begränsad subvention.

ARB-läkemedlen ska skrivas ut först om patienten inte får tillräcklig effekt av de billigare. Betablockerare ska bara ingå i högkostnadsskyddet för patienter som först provat andra läkemedelsklasser. Skälet är att betablockerare inte anses ha lika bra effekt som övriga för behandling av hypertoni.

Det var i februari som LFN presenterade sin genomgång av blodtrycksläkemedel. Förutom beslutet att begränsa förskrivningen av vissa läkemedel, 23 av 46 granskade, försvinner nu också tre substanser ur högkostnadsskyddet.

Ungefär var femte svensk, 1 656 500 enligt läkemedelsregistret, behandlas idag med blodtrycksläkemedel. Totalt räknar LFN med att staten ska spara runt 250 miljoner kronor om året på en som man menar mer kostnadseffektiv användning.

På måndag
byter också LFN namn till TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng