Begränsar kodein för barn

EMA vill begränsa användningen av kodein som smärtlindring hos barn. Det ska inte alls användas när tonsiller eller polyper opereras bort.

18 jun 2013, kl 10:08
0

Den europeiska läkemedelsmyndighetens säkerhetskommitté PRAC har gått igenom rapporter om allvarliga biverkningar hos barn som behandlats med kodein som smärtlindring. De flesta fallen har handlat om andningssvårigheter efter att tonsiller eller polyper opererats bort som behandling av obstruktiv sömnapné. 

De barn som drabbades av allvarliga biverkningar var så kallade ultrasnabba metaboliserare, skriver Läkemedelsverket i ett pressmeddelande. Hos dem omvandlas kodein till morfin mycket snabbt och de får en högre koncentration av morfin i blodet vilket kan leda till toxiska effekter som andningssvårigheter.

Enligt nya rekommendationer från PRAC ska kodein bara användas vid behandling av akut kortvarig smärta hos barn över 12 år om den inte kan lindras av andra smärtstillande medel. Det ska inte användas alls hos barn och unga under 18 år som opererar bort tonsiller eller polyper vid behandling av obstruktiv sömnapné, eftersom de är mer mottagliga för andningsproblem. Informationen till förskrivare ska innehålla en varning om att barn som har tillstånd som är förknippade med andningsproblem inte ska använda kodein.

Säkerhetskommittén menar att eftersom det finns en risk för biverkningar även hos vuxna ska inte kodein användas av ultrasnabba metaboliserare, oavsett ålder, eller ammande mödrar.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng