Allopurionol kan sänka blodtrycket hos tonåringar

Ett läkemedel som används för att sänka nivåerna av urinsyra har visat
sig ha en blodtryckssänkande effekt hos tonåringar. Det visar en
amerikansk studie som publicerats i Jama.

28 aug 2008, kl 10:59
0

Att personer med högt blodtryck ofta har förhöjda nivåer av urinsyra i blodet har varit känt sedan tidigare. Men att urinsyran i sig skulle kunna vara en av orsakerna till högt blodtryck har inte varit en allmän uppfattning. Men en ny studie gjord av forskare vid Baylor College of Medicine i Houston visar att det kan finnas ett sådant samband.

I studien ingick trettio ungdomar mellan 11 och 17 år som nyligen fått diagnosen högt blodtryck. Hälften av dem fick allopurinol, ett läkemedel som sänker urinsyranivåerna i blodet och hälften fick placebo. Båda grupperna fick sin dos två gånger om dagen i fyra veckor.

Hos de ungdomar som fick allopurinol sänktes både det diastoliska och det systoliska trycket. I genomsnitt sänktes det systoliska trycket med 6,9 mm Hg och det diastoliska med 5,1 mm Hg. I placebogruppen sänktes det systoliska trycket med 2,0 mm Hg och det diastoliska med 2,4.  

Artikelförfattarna säger i en kommentar att det här visar att det är möjligt att specifikt reglera den biokemiska mekanismen bakom högt blodtryck och inte göra det på ett ospecifikt sätt. De pekar samtidigt på att allopurinol har flera kända biverkningar varav en av de mer allvarliga är Steven-Johnson-syndromet som är en kraftig allergisk reaktion.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng