Läkemedelsföretag betalar för behandling

Den brittiska hälsovårdsmyndigheten har gjort en ovanlig
överenskommelse med industrin. Det handlar om att företaget Novartis
ska betala en del av ögonpatienternas behandling.

28 aug 2008, kl 12:52
0

Efter tio års debatt har det brittiska NHS (The National Health Board) ingått ett avtal med läkemedelsföretaget Novartis. Avtalet gäller preparatet Lucentis (ranibizumab) som används för behandling av en variant av åldersrelaterad makuladegeneration, AMD. Ögonsjukdomen förekommer i flera varianter men den enda som går att behandla är den som kallas våt AMD.

Läkemedlet Lucentis har visat sig ge positiva resultat och förhindra att personer som har våt AMD förlorar synen. Behandlingen går ut på att ranibizumab injiceras i ögats glaskropp månadsvis och kan förhindra att patienten förlorar synen. Dilemmat är att behandlingen är lång och väldigt dyr och diskussionen om det är värt att subventionerna har gått varm i Storbritannien.

Men nu presenterar den brittiska läkemedelsförmånsnämnden NICE, riktlinjer som säger att de första 14 injektionerna betalas av det allmänna sjukförsäkringssystemet och att ytterligare doser betalas av producenten Novartis.

I Sverige blev Lucentis medtaget i läkemedelsförmånen 2007, men i våras kom SBU med en rapport som sade att behandlingen är dyr och att data saknas för hur resultatet är efter mer än två år. Varje injektion kostar 13 000 kronor vilket innebär att en tvåårsbehandling av de omkring 4000 behandlingsbara fall som upptäcks varje år skulle leda till en kostnad på 1,3 miljarder kronor per år.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng