Annons

Oense om influensavaccin

Finland har ändrat rekommendationerna för influensavaccinet Fluarix på grund av risk för narkolepsi. Svenska Läkemedelsverket ser däremot ingen anledning att ändra sin bedömning.

12 okt 2012, kl 09:56
0

Annons

Den finska hälsovårdsmyndigheten, institutet för hälsa och välfärd, THL, har ändrat instruktionerna för vaccinering mot säsongsinfluensa. Vaccinet, Fluarix, får endast ges till personer över 65 år. De baserar rekommendationen på teoretiska överväganden och experimentella data, enligt Läkemedelsverket.

Anledningen är att vaccinet tillverkas på samma sätt som Pandemrix, men utan adjuvans. THL anser att man inte kan utesluta att det finns en ökad risk för narkolepsi efter vaccinering med Fluarix till personer som tidigare fått Pandemrix.

Läkemedelsverket menar dock att det finns flera oklarheter i de finska uppgifterna och att stödet för hypotesen är svagt. Myndigheten deltar istället i EMAs utredning och gör bedömningen att vaccinet fortsatt rekommenderas för personer över 65 år samt för personer med kroniska sjukdomar som hjärt- och lungsjukdom samt nedsatt immunförsvar.

”Efter värdering av tillgängliga uppgifter gör Läkemedelsverket bedömningen att det i dagsläget inte finns anledning att ändra den positiva nytta/risk-bedömningen för Fluarix.” skriver myndigheten.