Öppnar upp kring kliniska prövningar

GSK ska dela med sig av mer detaljer från kliniska prövningar. Det är en del i företagets steg mot större öppenhet, insyn och samarbete.

12 okt 2012, kl 11:17
0

Annons

Läkemedelsföretaget Glaxosmithkline meddelade på torsdagen att man ska dela med sig av fler detaljer från kliniska prövningar, så att de kan användas för ytterligare vetenskaplig analys. Forskare ska kunna ansöka om att ta del av anonymiserad patientdata från kliniska prövningar av både godkända och avvecklade läkemedel. Enligt GSK gör detta det möjligt för forskarna att undersöka resultaten närmre eller att kombinera data från olika studier för att bedriva ytterligare forskning. Företaget har också åtagit sig att försöka publicera resultaten av alla vetenskapliga studier i fackgranskade vetenskapliga tidskrifter – oavsett vad resultaten blir. 

– Jag tror att vi som ett globalt läkemedelsföretag har ett ansvar att göra allt vi kan för att använda våra resurser, kunskap och expertis för att hjälpa till att tackla allvarliga globala hälsoproblem. Men komplexiteten och omfattningen gör att vi inte kan lösa dessa problem på egen hand. Vi måste ta en annan väg, inriktad på partnerskap, samarbete och öppenhet. Genom att vara mer öppen med våra data från kliniska studier hoppas vi kunna bidra till att främja vetenskaplig förståelse, säger GSKs koncernchef Sir Andrew Witty i ett pressmeddelande.

GSK ska också öppna upp sitt substansbibliotek för att möjliggöra forskning kring tuberkulos.