Annons

Kan bli ny upphandling av HPV-vaccin

Efter SLLs beslut överväger fler landsting att erbjuda gratis HPV-vaccin till kvinnor upp till 26 år. SKL tycker att det kan vara bäst att göra en ny upphandling i så fall.

12 okt 2012, kl 15:19
0

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, valde i somras att inkludera HPV-vaccin för åldrarna 18-26 år i läkemedelsförmånen.  Det har fått flera landsting att fundera på att låta kvinnor även i det åldersspannet få gratis vaccinering. Idag får flickor födda 1993 eller senare vaccinet gratis.

Stockholms läns landsting, SLL, var först ut och meddelade att kvinnor upp till 26 år får gratis HPV-vaccinering från och med årsskiftet. Efter viss förvirring meddelade upphandlingsenheten att man inte skulle göra en ny upphandling, utan göra en kompletterande beställning enligt det gamla avtalet. 

GSK, som slutligen förlorade den nationella upphandlingen, menar att det strider mot upphandlingslagen men tänker inte vidta juridiska åtgärder mot SLL. Men om andra landsting fattar liknande beslut kan GSK ta dem till förvaltningsrätten.

På Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, är man tveksamma till om SLL gör rätt i att inte göra en ny upphandling eftersom det enligt avtalet står att upphandlingen gäller flickor födda 1993 eller senare.
– Vi och våra jurister är långt ifrån säkra på att det är juridiskt riktigt att göra så här. Det rimliga vore att göra en ny upphandling. GSK har sagt att man inte tänker vidta juridiska åtgärder mot Stockholms läns landsting, men det är tveksamt om andra landsting vågar göra samma sak, säger Bo Claesson, handläggare på avdelningen för vård och omsorg på SKL.

Många landsting är intresserade av att erbjuda gratis HPV-vaccin till kvinnor upp till 26 års ålder enligt SKL. Det kan då bli aktuellt med en ny upphandling för vaccin till kvinnor i åldersgruppen 18-26 år. Men än så länge finns inga beslut.
– Om vi ska erbjuda det här vaccinet till fler så ska vi nog göra en ny upphandling. Det borde kunna göras både enklare och snabbare än sist. Men det är inga beslut tagna och en hel del formalia som ska avklaras innan vi kan börja, säger Bo Claesson.