Nytt samarbete mellan akademi och industri
Anders Hamsten, rektor vid KI, och Anders Ekblom, vd för Astrazeneca Sverige, vid undertecknandet av avtalet. Foto: Ulf Sirborn

Nytt samarbete mellan akademi och industri

Astrazeneca och Karolinska institutet ska starta ett gemensamt center för kardiovaskulära och metabola sjukdomar. Förhoppningen är att det snabbare ska leda till nya läkemedel.

25 jun 2013, kl 10:52
0

Astrazeneca och KI har tecknat ett avtal om att etablera det gemensamma ”Karolinska Institutet/Astrazeneca Integrated Cardio Metabolic Centre” på KIs campusområde. Vid centret ska forskare från båda håll arbeta med att identifiera och validera nya målmolekyler inom kardiovaskulära och metabola sjukdomar. De kommer särskilt att fokusera på Astrazenecas strategiska forskningsområden Cardiac Regeneration, Islet Health (Diabetes) och Diabetic Nephropathy.

Astrazeneca kommer att bidra med totalt upp till 100 miljoner dollar (cirka 650 miljoner kronor) under en femårsperiod. Avtalet är företagets största med en akademisk institution i Sverige. 

– Vi har arbetat sida vid sida med akademin tidigare, men det här är första gången Astrazeneca helt integrerar sina forskningsteam med team från en akademisk institution. Vi känner oss säkra på att det kommer att påskynda processen från banbrytande grundforskning till färdiga läkemedel, säger Marcus Schindler, vice president och head of CVMD iMed på Astrazeneca, i ett pressmeddelande.

Astrazeneca och KI har flera tidigare samarbeten, bland annat ett centrum för biomedicinsk och translationell forskning.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng