Nytt säkrare mått följa lipidbehandling

Kvoten mellan bärarproteinerna Apo A och Apo B är ett säkrare och bättre mått än kolesterol på risken att drabbas av hjärtinfarkt. Kvoten kan även på ett enkelt sätt användas för att följa behandling av förhöjda blodfetter.

3 dec 2004, kl 13:09
0

Annons

Det som verkligen är avgörande för risken att drabbas av hjärtinfarkt är nivåerna av några av de bärarproteiner som bär kolesterolpartiklarna, de så kallade apolipoproteinerna, apo. Inte som man tidigare trott kolesterolnivåerna och kvoten mellan det onda och det goda kolesterolet.

Det visar forskning från Karolinska institutet, som nyligen bekräftades i den stora internationella Interheart-studien (se faktaruta), enligt en presentation på Riksstämman. I sina försök har professorerna Göran Walldius och Ingmar Jungner visat att kvoten av nivåerna av apo A och apo B påverkar risken för hjärtinfarkt i ännu högre grad än vad kolesterol gör. En patient som har höga halter kolesterol men en gynnsam apo A/apo B-kvot löper en mindre risk att drabbas av hjärtinfarkt än en person med måttliga kolesterolhalter och en ogynnsam apo A/apo B-kvot.

Apo-kvotens nivå kan också bättre avgöra vilka patienter som ska behandlas med lipidsänkande läkemedel, trots att de inte har ett förhöjt kolesterol.

? Dessutom kan man på ett enkelt sätt följa effekten av behandlingen, säger Kurt Boman, kardiolog och professor i internmedicin i Skellefteå.

Lars Rydén, professor i kardiologi vid Karolinska institutet, var mycket positiv till den nya mätmetoden under presentationen under Riksstämman.

? Detta innebär att två studier har visat samma sak, något som inom medicinsk forskning anses utgöra en tillräcklig grund för att etablera nya riktlinjer. Vi anser att apolipoproteinkvoten är ett högst tillförlitligt mått som snart kan komma att ersätta de parametrar för kolesterol som tillämpas idag, sa Lars Rydén.

Till skillnad från kolesterolprovtagning, som måste ske i fastande tillstånd för att mätningarna ska ge tillförlitliga resultat, kan apo-provet tas när som helst, vilket underlättar provtagningen.

Analysmetoden för apo finns redan på landets sjukhus.

? Nu gäller det bara att kommunicera ut det här till hela sjukvården, säger Kurt Boman.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng