Billigare läkemedel nästa år

Från den 1 januari blir läkemedel upp till 48 kr billigare per förpackning. Anledningen är att Läkemedelsförmånsnämnden beslutat om minskad handelsmarginal för Apoteket. Även sättet att räkna ut marginalen förändras.

1 dec 2004, kl 19:13
0

Annons

Apoteket AB har själv ansökt om en minskad handelsmarginal med totalt 322 miljoner kr. Anledningen är att avtalet mellan Apoteket och staten från och med årsskiftet inte längre omfattar en generell ersättning för dosdispensering. Den ska istället betalas av de kommuner och landsting som efterfrågar tjänsten. Läkemedelsförmånsnämnden (LFN) har alltså beslutat i linje med Apotekets begäran och den nya marginalen gäller från och med den 1 januari 2005.

Apotekets kommer att tappa intäkter motsvarande 317 miljoner kronor för 2005 på grund av den ändrade handelsmarginalen. Samtidigt förlorar Apoteket ytterligare fem miljoner konor när tillägget för att blanda till vissa beredningar av penicillin, det så kallade blandningstillägget, tas bort.

Det nya sättet att konstruera marginalen innebär att en enskild förpackning kan komma att bli upp till 48 kronor billigare på apoteket.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng