Idrottskvinnor med menstruationsstörningar rekommenderas p-piller

Idrottskvinnor som tränar hårt drabbas ofta av hormonella förändringar som ger menstruationsstörningar och ökar risken för skeletturkalkning. En avhandling från Karolinska Institutet visar att kvinnornas kroppsstatus kan förbättras av p-piller utan att den fysiska prestationsförmågan påverkas.

1 dec 2004, kl 12:14
0

Annons

Menstruationsstörningar och ibland amenorré, då menstruationen upphör helt, är vanligt bland uthållighetstränande idrottskvinnor. Träningen i kombination med otillräckligt näringsintag, låg kroppsfetthalt och ätstörningar leder ofta till hormonella förändringar och störningar i ämnesomsättningen. På längre sikt finns risk för skeletturkalkning, muskelskador och kvarstående hormonella problem.

Läkaren Anette Rickenlunds visar i en avhandling från Karolinska Institutet att p-piller kan öka kroppsvikten och kroppsfetthalten hos kvinnorna med menstruationsstörning utan att det påverkar den fysiska prestationsförmågan.

I avhandlingen undersöktes en grupp elitidrottskvinnor inom uthållighetsgrenar, tillsammans med matchande inaktiva kontroller, före och efter tio månaders användning av ett lågdoserat p-piller. Benmassan ökade hos idrottskvinnorna men inte hos kontrollerna. Den största effekten sågs hos idrottskvinnor med låg bentäthet.

Studier visar också att idrottskvinnor med amenorré har vissa negativa förändringar i blodkärlens funktion samt ofördelaktig blodfettsprofil, markörer som båda anses vara tidiga indikationer på hjärtkärlproblem.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng