Annons

Utbildning i egenvård krävs för att arbeta i Apotekets shoppar

Apotekets egenvårdsbutiker ska ha en farmacevt anställd och övriga som arbetar ska ha lägst egenvårdsutbildning, förutom den som enbart arbetar i kassan. Det är resultatet av förhandlingar mellan fack och arbetsgivare. Farmaciförbundets ordförande är nöjd med resultatet.

30 nov 2004, kl 11:56
0

Annons

De som arbetar med rådgivning och försäljning i Apotekets egenvårdsshoppar ska ha lägst en apoteksteknikerutbildning. Det är nu klart efter förhandlingar mellan Apoteket AB och Farmaciförbundet.

Farmaciförbundets ordförande Britt-Marie Skoglösa är nöjd med utgången av förhandlingarna:

? Det tycker vi är en garanti för att rådgivningen sker med kvalité också på shopparna.

Att den som arbetar i egenvårdsbutikerna ska ha lägst egenvårdsutbildning är ett krav som Farmaciförbundet drivit sedan det blev klart att Apoteket AB skulle lansera en kedja av sådana butiker inom affärsområde Egenvård.

? Vi menar att det är viktigare att alla personal har en viss utbildning än att det ständigt finns en farmacevt i butiken, säger Britt-Marie Skoglösa.

Enligt uppgörelsen ska det finnas en farmacevt anställd på varje egenvårdsbutik. Men farmacevtisk bemanning i shopparna innebär inte att man, som på apoteken, antingen måste stänga eller ta in ersättare när farmacevten inte är närvarande i butiken.

? Kravet på ständigt närvarande farmacevt hade gjort det i princip omöjligt att driva dessa butiker med sina långa öppettider. För oss är det viktigare att alla som arbetar i shopparna har en viss grundutbildning, säger Britt-Marie Skoglösa.