Nytt RA-läkemedel in i nationell rekommendation

Nytt RA-läkemedel in i nationell rekommendation

Behandlingsarsenalen mot reumatoid artrit utökas med en ny jak-hämmare i en rekommendation från NT-rådet.

9 apr 2020, kl 06:30
0

Annons

Jak-hämmarna är en av de nyare grupperna av läkemedel mot reumatoid artrit, RA (ledgångsreumatism). De är små syntetiska molekyler riktade mot proteinet januskinas. Detta protein spelar en viktig roll i inflammationsmekanismen vid RA. Den kroniska ledinflammationen orsakar smärta, trötthet och stelhet och kan utan behandling på sikt ge skador på rörelseapparaten.

Reumatoid artrit får fler alternativ

Jak-hämmarna har tillkommit i terapiarsenalen på senare år. De var välkomna eftersom det behövs en variation av behandlingsmöjligheter då behandlingssvaren på de olika behandlingarna skiljer sig från patient till patient.

De två första jak-hämmarna som introducerades i Sverige var Olumiant (baricitinib) och Xeljanz (tofacitinib). I slutet av förra året godkände EU-kommissionen även jak-hämmaren Rinvoq (upadacitinib) för behandling av reumatoid artrit. Och nu har de svenska regionernas gemensamma organ för ordnat nationellt införande av nya terapier, NT-rådet, sagt sitt om nykomlingen.

Samtidigt tar NT-rådet i sin uppdaterade rekommendation ett helhetsgrepp på jak-hämmarna och förändrar sin rekommendation om deras plats i behandlingen av RA.

Prioriterar tnf-hämmare

Det nya är att NT-rådet rekommenderar regionerna att i första hand välja en annan typ av RA-läkemedel – tnf-hämmare – och sätta in jak-hämmare i andra hand.

Bakgrunden är att jak-hämmarnas effekt vid reumatoid artrit anses jämförbar med effekten av de något äldre tnf-hämmarna (till exempel Enbrel med den aktiva substansen etanercept). Och eftersom tnf-hämmarna är äldre har deras prisbild förändrats. De har numer flera biosimilarer och behandlingskostnaderna har sjunkit.

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har därför omprövat sina subventionsbeslut om jak-hämmarna. TLV har infört en begränsning för alla tre, även för nytillkomna Rinvoq. Begränsningen säger att jak-hämmarna numer subventioneras endast när behandling med tnf-hämmare gett otillräcklig effekt eller inte är lämplig.

Jak-hämmare i tredje hand

På motsvarande linje går nu alltså även NT-rådet. Rekommendationen gäller patienter med måttlig till svår reumatoid artrit. Först ska ett eller flera av första linjens sjukdomsmodifierande behandlingar, bland andra metotrexat, prövas. Om den eller de inte  hjälper tillräckligt eller ger för mycket biverkningar ska vården, skriver NT-rådet, sätta in den mest kostnadseffektiva tnf-hämmaren.

Bara om tnf-hämmaren inte fungerar tillräckligt bra, bör vården använda en jak-hämmare. Då ska valet, enligt rekommendationen, i första hand falla på Olumiant. Detta eftersom gällande avtal om återbäring från läkemedelsföretaget gör detta alternativ mest kostnadseffektivt. När det finns medicinska skäl är Xeljanz och nya Rinvoq alternativ till Olumiant, skriver NT-rådet.

Rådet understryker också att det är viktigt att vården följer upp behandlingen i Svensk reumatologis kvalitetsregister.