Nytt läkemedel mot jätteväxt

EU godkände i november läkemedlet pegvisomant (Somavert) för behandling av sjukdomen akromegali.

22 jan 2003, kl 13:14
0

Annons

Pharmacia är välkänt för sin framställning av rekombinant tillväxthormon (Genotropin) mot tillväxtstörningar. Nu introducerar företaget ? eller snarare dess efterföljare Pfizer ? snart ett läkemedel mot den ?motsatta? sjukdomen, akromegali eller jätteväxt. Det relativt ovanliga tillståndet beror på en godartad tumör i hypofysens tillväxthormonproducerande celler.

Pegvisomant är den första antagonisten riktad mot receptorn för humant tillväxthormon. Medlet EU-godkändes i november efter att ha prövats kliniskt i en randomiserad studie och i två öppna långtidsstudier.

Enligt Pharmacia ska pegvisomant finnas tillgängligt för förskrivning i slutet av år 2003. Medlet är tänkt att tillverkas vid en ny bioteknologisk produktionsenhet i Strängnäs (se LMV 11/02).

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng