Nytt förslag om generisk förskrivning

Inför generisk förskrivning och låt TLV (före detta LFN) utvärdera alla
läkemedel, även de som avses för slutenvård. Det är några av förslagen
som den arbetsgrupp som ser över effektiviteten av
läkemedelsanvändningen kommer med i sin delrapport.

2 sep 2008, kl 11:04
0

När överenskommelsen blev klar mellan staten och landstingen om ersättning för kostnader för läkemedelsförmånerna i början av året, tillsattes också en särskild arbetsgrupp med representanter från både socialdepartementet och Sveriges kommuner och Landsting. Gruppens uppgift är att ta fram förslag för hur kostnadseffektiviteten och användningen av läkemedel i Sverige kan förbättras. 

Nu har gruppen kommit med sin första delrapport med förslag på åtgärder som de anser kan leda till förbättringar. Ett av förslagen är att det bör utredas om Tandsvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, ska ges i uppdrag att värdera alla läkemedel ur ett hälsoekonomiskt perspektiv. Som det är i dag analyserar TLV bara de läkemedel som tillverkaren vill ska hamna i förmånssystemet och inte läkemedel som avses för slutenvård. Arbetsgruppen föreslår också att hela förmånssystemet med vilka läkemedel som subventioneras bör ses över.

Ann-Christin Tauberman, generaldirektör för TLV, tycker att förslaget låter bra. Hon säger att uppdelningen av läkemedel till öppen och- slutenvård har blivit inaktuell eftersom alltfler läkemedel hamnar i gråzonen.
– Många läkemedel som är avsedda för behandling i slutenvård kan vara sådana som patienten får med sig hem på recept när den lämnar sjukhuset. Det gäller bland annat flera av cancerpreparatet. Det borde inte spela någon roll inom vilket område läkemedlen ska användas, den ekonomiska nyttan borde undersökas i alla fall, säger hon.

Ett annat förslag som arbetsgruppen lägger fram är att läkare ska kunna skriva substansnamnet och inte produktnamnet på receptet. Dagens system med Generisk förskrivning kan upplevas som förvirrande för patienten. Om läkaren kan ange substansnamnet direkt minskar risken för dubbelmedicinering och missförstånd, skriver arbetsgruppen i rapporten.

Högkostnadsskyddet bör också utredas på nytt anser arbetsgruppen.