Nya amerikanska riktlinjer för behandling av hypertoni

De nya amerikanska riktlinjerna för hypertonibehandling fastställer bland annat att systoliskt tryck är en större riskfaktor än diastoliskt tryck och att tiaziddiuretika ska vara förstahandsvalet för de flesta med okomplicerad hypertoni.

15 maj 2003, kl 16:34
0

Riktlinjerna, ?The JNC 7 Report?, framtagna av experter på uppdrag av National Heart Blood & Lung Institute, som sorterar under det amerikanska hälsodepartementet, presenteras den 21 maj i den amerikanska tidskriften JAMA men publicerades redan igår på deras hemsida.

I rapporten fastslås att tiaziddiuretika ska användas i första hand till de flesta patienter med okomplicerad hypertoni. Vissa högrisktillstånd kan rättfärdiga val av annat läkemedel, såsom ACE-hämmare, AII-antagonister, betablockare eller kalciumantagonister.

Man menar också att för personer över 50 års ålder är ett systoliskt blodtryck över 150 mm Hg en större kardiovaskulär risk än diastoliskt blodtryck. Risken, som börjar redan vid tryck över 115/75 mm Hg, fördubblas med varje 20/10 mm Hg ökning, och normotensiva personer som är 55 år gamla löper en 90 procentig risk att utveckla hypertoni.

Patienter med den mildaste formen av hypertoni (pre-hypertoni), 120-139/80-89 mm Hg ska till en början behandlas med livsstilsförändringar. Har man väl inlett en läkemedelsbehandling kräver de flesta patienter en kombination av två läkemedel för att nå uppsatt målblodtryck, vilket är <140/90 eller <130/80 för diabetiker eller för dem med njursjukdom.

Avslutningsvis trycker man även på att det är väldigt viktigt att patienten är motiverad till behandlingen och känner förtroende för den behandlande läkaren.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng