Ny metod upptäcka okända biverkningar

Med hjälp av en ny datorbaserad metod kan hittills okända samband mellan läkemedel och bieffekter upptäckas. Den så kallade data mining-metoden är utvecklad för WHO:s biverkningsdatabas.

3 jun 2003, kl 13:21
0

Tekniken har tagits fram för att automatiskt hitta signaler mellan ett läkemedel och dess biverkningar som hittills inte känts till. Den har utvecklats av Andrew Bate som i veckan disputerar på ämnet vid Umeå universitet. Genom att använda så kallad bayesiansk statistik i kombination med neurala nätverk ska metoden kunna utnyttjas rutinmässigt i analysen av WHO-databasen. Signaldetektion, förfining av signaler och upptäckt av komplexa mönster i databasen är användningsområden för denna data mining-metod.

Världshälsoorganisationens biverkningsdatabas skapades 1968 och innehåller idag mer än 2,8 miljoner fallrapporter från 70 länder. Möjligheterna att hitta biverkningssamband genom manuell analys i en så stor datamängd är begränsade. De signaler som hittas genom den datorbaserade tekniken måste dock analyseras kliniskt för att säkerställa att det verkligen var läkemedlet i fråga som orsakade signalen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng