Ny metod för individanpassad dosering av läkemedel

I en avhandling vid Uppsala universitet identifieras vilken bakgrundsinformation som behövs för en mer individanpassad dosering av ett läkemedel samt hur metoden kan tillämpas för läkemedel under utveckling.

19 maj 2004, kl 10:42
0

Annons

För att uppnå en så bra läkemedelsbehandling som möjligt bör både val av läkemedel och val av dos anpassas till patienten i fråga. Antalet dosnivåer är dock ofta begränsade till ett fåtal olika doser.
Siv Jönsson, vid Institutionen för farmacevtisk biovetenskap, har utvecklat metoder för att fastställa optimala doseringsrekommendationer för individualisering med ett begränsat antal dosnivåer. Metoderna utgår ifrån matematiska modeller, så kallade populationsmodeller, som beskriver hur plasmakoncentrationer och effekter av läkemedlet varierar i patientgruppen som ska behandlas. Metoden kräver att målet med behandlingen definieras, liksom hur allvarlig en avvikelse från detta mål är i form av en förlustfunktion.
De faktorer hon identifierat som betydelsefulla ger vägledning till vilken bakgrundsinformation som behövs för att fastställa en doseringsrekommendation. Metoderna har utvecklats för relativt enkla situationer, men har alla möjligheter att utvecklas för mer komplexa problem. Tillämpning av metoderna för ett läkemedel som är under utveckling för behandling av stroke, Cerovive, illustreras i avhandlingen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng