Annons

Ny indikation för Crestor i USA

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har utökat behandlingsområdet för blodfettssänkaren Crestor. Preparatet kan nu ges för
att förebygga hjärt-kärlsjukdom till personer som bedöms ha risk att
drabbas av kranskärlssjukdom.

9 feb 2010, kl 12:33
1

Annons

Astrazenecas blodfettssänkare Crestor (rosuvastatin) har fått okej för utökad indikation av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA. Medlet är nu godkänt som preparat som kan minska risken för stroke, hjärtinfarkt och behovet av kranskärlsoperationer hos personer utan tidigare kliniskt bekräftad kranskärlssjukdom.

För att behandlas ska man ingå i en riskgrupp där riskfaktorer är ålder, män över 50 och kvinnor över 60, ha högt värde på högkänsligt C-reaktivt protein (minst 2 mg/l) och förekomst av minst en annan riskfaktor som högt blodtryck, lågt värde på HDL-kolesterol, rökning eller tidigare förekomst av tidig kranskärlssjukdom i släkten.

Den utökade indikationen baserar sig på resultat från den så kallade Jupiter-studien, som utvärderade effekten av Crestor 20 mg för att minska antalet allvarliga hjärt-kärlhändelser i en tidigare icke studerad patientgrupp. Studien visade att Crestor minskade risken för hjärtinfarkt, stroke och för behov av kranskärlsoperation jämfört med placebo.

Crestor sålde under 2009 för 4,5 miljarder dollar.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng