Antibiotika kan rädda hivpatienter menar forskare

Att ge personer som nyligen diagnostiserats med hiv behandling med
antibiotika skulle halvera dödligheten i sjukdomen. Det menar forskare i
en artikel i Lancet.

30 mar 2010, kl 11:17
0

En stor del av insatserna på läkemedelssidan för personer som drabbas av hiv handlar om att ge dem antiretrovirala medel. Dessa kan förlänga livet väsentligt för många drabbade. Men att ge personer som nyligen fått sin hiv diagnos antibiotika, skulle kunna spara ännu fler liv. Det menar forskare från Storbritannien, Uganda och Zimbabwe i en artikel i Lancet.

I sin studie har de sett att en stor andel av hivpatienterna i Uganda avlider redan under de första veckorna med hivdiagnosen. Orsaken är att det försvagade immunförsvaret leder till att de under det tidiga sjukdomsstadiet blir infektionskänsliga och avlider av annars relativt harmlösa infektioner. Tidigare studier har visat att så mycket som en fjärdedel av hivpatienterna i Afrikanska sub-Sahara som börjar en antiretroviral behandling dör under det första året.

Om personer med mest nedsatt immunförsvar får ett tillägg av antibiotikumet co-trimoxazol kan däremot många liv sparas menar artikelförfattarna. I sin studie av 3 179 ugandiska patienter såg de en minskning i dödstal med 59 procent under de första tolv veckorna och 44 procent mellan den 12 och 77 veckan. Förutom att förebygga bakterieinfektioner hos hivpatienterna hade antibiotikabehandlingen ytterligare en positiv effekt. Den visade sig minska incidensen av malaria med en fjärdedel.

Författarna menar att dessa relativt billiga antibiotika saknas i många
av de hivdrabbade länderna trots att behandlingen rekommenderas av WHO.
De uppmanar till en handlingsplan för att göra dessa läkemedel mer
tillgängliga till behövande.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng