Annons

SSRI kan påverka cancermedel

Kvinnor som behandlas med tamoxifen och samtidigt tar
antidepressiva medel med paroxetin kan få sämre effekt av sin
cancerbehandling. En studie i British Medical Journal pekar på att
effekten av tamoxifen kan blockeras.

9 feb 2010, kl 12:08
0

Annons

Vanliga antidepressiva SSRI-preparat kan ha göra cancerbehandling med tamoxifen mindre verksam. Det framgår av en studie utförd av kanadensiska forskare. Forskarna har studerat data från 2430 kvinnor med hormonkänslig bröstcancer, 66 år eller äldre, som behandlades med tamoxifen mellan 1993 och 2005. Kvinnorna tog också antidepressiva under någon tid som de behandlades med tamoxifen. Den vanligaste antidepressiva var paroxetin.

Av kvinnorna avled 15 procent av sin bröstcancer under studien. Efter att forskarna korrigerat för andra faktorer såg de att de kvinnor som tog paroxetin och tamoxifen samtidigt under en fjärdedel av behandlingstiden, hade 25 procents högre risk att dö i bröstcancer. För kvinnor som tog de både läkemedlen samtidigt under 75 procent av tiden var risken 91 procent högre att dö.

Det är inte ovanligt att kvinnor som drabbats av bröstcancer får behov av en antidepressiv behandling och forskarna bakom studien menar att det kan vara bra att prata med sin läkare om andra alternativ än just paroxetin.

En förklaring till varför de två behandlingarna inte är bra tillsammans kan vara att paroxetin, liksom andra SSRI, hämmar enzymet CYP2D6. Det enzymet är nödvändigt för att tamoxifen ska omvandlas till den aktiva substans som påverkar cancern. Forskarna såg inte samma samband med fluoxetin ett annat SSRI, men skriver att det kan beror på att antalet kvinnor som behandlades med fluoxetin var för få för att ge statistiskt utslag.

Enligt Socialstyrelsen fick 14 480 kvinnor i Sverige tamoxifen förra året och av dem fick 109 paroxetin förskrivit skriver TT.