Annons

Ny diabetestablett kan fördröja behov av insulin

Sitaglipin är en ny typ av tablett som ger typ-2 diabetiker en reglering av blodsockret som efterliknar kroppens eget system. Substansen tillhör klassen DPP-4 hämmare. I helgen presenterades lovande resultat från fas III studier.

12 jun 2006, kl 12:22
0

En av studierna på 741 patienter med typ-2 diabetes visade att ju högre patienternas blodsockervärden var vid studiens början, desto bättre effekt hade läkemedlet.


– En stor fördel med tabletten är att den sänker blodsockernivån även hos de patienter som med dagens behandlingsmöjligheter ligger så högt i sina blodsockervärden att de skulle behöva insulinsprutor, säger Ulf Adamson som är professor och överläkare vid diabetesmottagningen Danderyds sjukhus i ett pressmeddelande.


Hos patienter med HbA1c (långtidssockervärde) över 9 procent sänktes värdet med 1,52 procent. Lägre värden gav en lägre sänkning.


Sitagliptin verkar genom att hämma enzymet DPP-4 som bryter ner tarmhormonet GLP-1, som har en viktig funktion för att stimulera frisättningen av insulin. GLP-1 stimuleras vid födointag, då blodsockernivån höjs. Eftersom läkemedlets effekt hänger nära samman med detta system som anpassar sig efter födointag och kroppens behov av insulin verkar det endast när blodsockret är förhöjt.


– Problemet med de traditionella behandlingar som används i dag är att dessa sänker blodsockret även vid normala eller till och med låga värden, något som i värsta fall kan leda till insulinkänningar, säger Ulf Adamson.