Annons
Ny behandling mot MS får klartecken av CHMP

Ny behandling mot MS får klartecken av CHMP

Expertkommittén rekommenderar EU-godkännande av fem nya läkemedel varav ett är MS-läkemedlet Ponvory.

29 mar 2021, kl 12:42
0

Vid sitt senaste möte rekommenderade den europiska läkemedelsmyndighetens expertkommitté CHMP fem nya läkemedel för godkännande i EU. Ett av dessa var Ponvory (ponesimod), ett läkemedel för behandling av multipel skleros, MS.

Ponvory nyligen godkänt i USA

Ponvory, som tas fram av läkemedelsbolaget Janssen-Cilag, rekommenderas för behandling av aktiva återfall av MS hos vuxna patienter. Läkemedlet godkändes nyligen också av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.

Den aktiva substansen ponesimod i läkemedlet är ett selektivt immunsuppressivt medel. I verkningsmekanismen ingår sannolikt en minskning av antalet lymfocyter i det centrala nervsystemet.

Ponvory ska förhindra återfall, samt nya inflammatoriska skador i det centrala nervsystemet. De vanligaste biverkningarna är infektion i de övre luftvägarna, urinvägsinfektioner och andnöd.

CHMP rekommenderar två nya preventivmedel

CHMP rekommenderar också godkännande för två preventivmedel för kvinnor. Dessa är Drovelis och Lydisilka som båda innehåller de aktiva substanserna estetrol (ett östrogen) och drospirenon (ett progestogen).

Estetrol är ett nytt kemiskt syntetiserat östrogen som stabiliserar blödningsmönstret. Drospirenon är en tidigare känd gestagen. Verkningsmekanismen baseras på interaktionen mellan olika faktorer varav den viktigaste är hämning av ägglossningen. Vanliga biverkningar för de båda preventivmedlen är huvudvärk, akne och vaginal blödning.

CHMP rekommenderar även läkemedlet Efmody (hydrokortison) för behandling av medfödd binjurehyperplasi samt Copiktra (duvelisib) för behandling av vuxna med återfall av lymfcytisk leukemi.

CHMP:s rekommendationer går nu till EU-kommissionen som fattar de slutgiltiga besluten. Normalt följer kommissionen CHMP:s rekommendationer.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng